26 Nisan 2010 Pazartesi

Dünyamızın Görülebilir ve Görülemeyen Katmanları



Dünyaya baktığımızda su ve toprak görürüz. Bunlara yer kabuğu (taşküre) denir. Dünyamızın dışı göremediğimiz ancak hissedebildiğimiz bir gaz tabakası (hava küre) ile sarılmıştır.
Su küreyi; okyanuslar, denizler, göller, akarsular ve yer altı suları oluşturur. Yeryüzünün dörtte üçü sularla kaplıdır.Dünyamızın gözlemlenemeyen kısımları
Ateş Küre
Bu küreye çekirdeğin üzerini sardığından manto adı da verilir. Yapısında magnezyum ve demir gibi maddeler bulunur. Bu maddeler sıvı haldedir ve çok sıcak olduklarından bu katmana ateş küre denilmiştir. Sıvı halde bulunan, akıcı bir hamur halindeki maddelere magma adı verilir.
Magma yer kabuğunda bulunan çatlaklardan çıkarak yanardağları oluşturur. Yanardağdan fışkıran magmaya lav adı verilir. Yerkabuğu magmanın üzerinde yüzüyor gibi hareket halindedir.
Çekirdek
Yerkürenin merkezini oluşturan bu yapıya çekirdek adı verilir. Demir, nikel gibi yoğunluğu fazla olan maddelerden oluşmuştur. Çok yüksek sıcaklığa sahip olan ağır kürede gaz halde bulunması gereken maddelerin yüksek basınçtan dolayı katı halde bulunduğu sanılmaktadır.
Dünyamızın görülebilir ve görülemeyen katmanları ayrı ayrı işlenecektir.

Sizden burada anlatılanları okumanızı ve şu soru hakkında düşünüp yorum yapmanızı bekliyorum
Dünyanın dengesi nasıl sağlanmaktadır?

2 yorum: